кадър: БНТТова е риск за изборния процес. Това каза пред БНР

...
кадър: БНТТова е риск за изборния процес. Това каза пред БНР
Коментари Харесай

Цветозар Томов:Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване

кадър: Българска национална телевизия

Това е риск за изборния развой ". 

Това сподели пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател на ЦИК и представител на комисията. Той посочи, че не е участвал на съвещанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите инструкции за машинното гласоподаване на изборите на 14 ноември. Томов съобщи, че би призовал сътрудниците си в ЦИК да анулират това решение.

По думите му това решение може да сътвори доста проблеми на секционните изборни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, неточности:

" Всички досегашни контролни инспекции на разписките от машинното гласоподаване не са дали индикация за злотворен програмен продукт или неточности при машинното преброяване. Грешките, които са регистрирани, са човешки ".

Той акцентира, че тази процедура обезсмисля машинното гласоподаване:

" Главното му преимущество е да имаме регистриран резултат без човешка интервенция, която постоянно е по-ненадеждна и в доста случаи е манипулативна. Получава се парадокс - хвърляме пари да въведем машинен избор, а се връщаме към технология на инспекция на резултат с ръчно преброяване. това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с мотора, който има ".

Томов беше безапелационен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е формалният документ - това е записано в Изборния кодекс:

" Досега неточност в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има неточности, те ще са при ръчното преброяване на разписките ". 

Според него главният мотив за преброяване на контролните разписки може да бъде обвързван само с вероятно безпокойство от внедряване на злотворен програмен продукт в машините и вследствие на това да е компрометирано отчитането на резултатите:

" Проверката на една такава догадка обаче въобще не изисква да се броят всички разписки от всички изборни секции, което е голямо натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна инспекция ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР